PSK získal peniaze na opravu ôsmich poškodených úsekov ciest

01.10.2010 Prešov

Prešov 1. októbra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) bude môcť vďaka nenávratným finančným prostriedkom, ktoré získal z regionálneho operačného programu, zabezpečiť ďalších osem zosuvov ciest, ku ktorým ...
Ako dnes informovala TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, zmluva o poskytnutí financií bola podpísaná v uplynulých dňoch. Oprava sa týka zosuvov v siedmich okresoch na cestných úsekoch Brezov - Giraltovce, Hostovice – Papín, Bunetice – Šarišské Bohdanovce, Olejníkov – Pečovská Nová Ves, Legnava – Malý Lipník, Oľšavka – Bukovce, Bžany – Stropkov, Pavlovce – Hanušovce nad Topľou.
\"Ide o druhú etapu stabilizácie zosuvov na cestách II. a III. triedy v Prešovskom kraji. Predpokladané náklady projektu dosahujú 3,5 milióna eur, \" spresnil riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák.
Dodal, že v rámci prvej etapy cestári zabezpečovali zosuvy na cestách v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách a Kopanec v Slovenskom raji s rozpočtovým nákladom takmer 840.000 eur. Zosuv na Ceste slobody je už v užívaní, Kopanec má byť sprejazdnený v októbri tohto roka.
Stavebné práce na ôsmich zosuvoch sa budú realizovať až v roku 2011, pretože v súčasnosti je potrebné zabezpečiť verejné obstarávanie na dodávateľov stavebných prác. Tie by mali byť ukončené do konca budúceho roka.
Projekt však, podľa Kozáka, neumožní vyriešiť všetky kritické úseky na komunikáciách v správe PSK. Cestári denne monitorujú 100 kolíznych bodov a prijímajú opatrenia na udržanie prevádzkovej spôsobilosti cestnej siete. Dodal, že tohtoročné povodne spôsobili na cestách v správe PSK škody presahujúce 23 miliónov eur a ich odstránenie potrvá niekoľko rokov.
 

Vyberte región

mark